Președintele României, Klaus Iohannis și premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, au susținut, marți, declarații de presă comune. Klaus Iohannis a reconfirmat că România și Polonia vor susține în continuare și fără echivoc Ucraina, cât timp va fi necesar, în războiul cu Rusia.
„Mă bucur să-l am astăzi ca oaspete pe prim ministrul Republicii Polone, Mateusz Morawiecki, cu ocazia organizării celei de-a 4-a runde de consultări interguvernamentale România-Polonia.
Polonia e un partener strategic cheie al României. Ne leagă interese solide, de securitate și strategice, consolidate de actualul context foarte tensionat de securitate regională.
Ședința de astăzi a fixat obiectivele pentru diversificarea cooperării româno-polone în cât mai multe domenii.
Salut adoptarea declarației comune dintre cei doi șefi de Guvern, precum și semnarea acordurilor bilaterale sectoriale.
Remarc nivelul foarte ridicat al cooperării bilaterale în domeniul securității.
Ne propunem ca legăturile noastre strânse pe linie de securitate și apărare să fie dublată de o cooperare robustă economică.
Polonia este unul din cei mai importanți parteneri comerciali din regiune. În 2022, schimburile comerciale bilaterale au atins un nivel record de 11 miliarde de euro”, a declarat Klaus Iohannis.
„De peste un an, suntem din nou martorii unui război dramatic, pe care speram că Europa nu îl va mai întâlni în secolui 21.
Am reiterat condamnarea fermă a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
România și Polonia își vor menține fără echivoc susținerea pentru Ucraina, atât timp cât va fi necesar.
România a fost în prima linie de acțiune pentru sprijinirea Ucrainei și a populației ucrainene.
Numai Kievul poate decide parametrii unor discuții de pace cu Moscova. Am convenit cu dl. prim ministru Mateusz Morawiecki necesitatea consolidării bilaterale în cadrul NATO și UE pentru continuarea susținerii depline a Ucrainei.
Am agreat să intensificăm susținerea pentru partenerii cei mai vulnerabili din regiune, în special Rep. Moldova.
Am discutat despre situația de securitate din regiunea Mării Negre și de pe flancul estic. Am reafirmat angajamentul de a colabora în continuare pentru implementarea deciziilor summit-ului NATO de la Madrid în ceea ce privește întărirea posturii aliate de descurajare și apărare pe flancul estic.”, a mai spus Iohannis.
„În plan european am abordat cu premierul Mateusz Morawiecki subiectul aderării României la Spațiul Schengen, cu susținerea activă din partea Poloniei în acest dosar.
Am discutat și subiectul politicii de extindere a UE. Am reiterat sprijinul nostru comun pentru avansarea parcursului european al Ucrainei și Rep. Moldova, ca state candidate la UE.
Am prezentat prioritățile României pentru Summit-ul Inițiative Celor Trei Mări, pe care îl voi găzdui la București în septembrie și pentru Forumul de Afaceri al Inițiativei.
Am evidențiat relevanța strategică a proiectelor de infrastructură, promovate în cadrul Inițiativei Celor Trei Mări, în special a proiectelor Rail-2-Sea și Via Carpatia.”, a conchis președintele României.